Tuulen vaikutus Kruunuvuorensiltaan

Silta heiluu myrskytuulissa, mutta liike on niin pientä ja hidasta, että sitä ei juurikaan pysty aistimaan. Myrskytuulen suora vaikutus jalankulkijaan tai raitovaunun sivusysäyksiin on merkittävämpi tekijä.

Sillan liikkeen suuruus riippuu tarkastelupisteestä, tuulen voimakkuudesta ja tuulen suunnasta. Liike koostuu hitaasti muuttuvasta osasta tuulennopeuden muutoksiin liittyen, ja nopeasti muuttuvasta osasta tuulen aiheuttamiin siltarakenteiden värähtelyihin liittyen. Kannen värähtelyihin liittyvää osaa pystyy periaatteessa aistimaan kiihtyvyyksien kautta. Suurimmillaan liikkeet ovat pylonin huipulla siltaan nähden poikkisuuntaan ja kannella pystysuunnassa sillan pääjänteiden 2/3-pisteissä (lähempänä pisimpiä köysiä).

Avomeren puolelta puhaltavissa laskennallisissa vuotuisissa myrskyissä tuulen 10 min keskinopeus on kannen korkeimman kohdan tasolla 25 m/s. Pylonin huipun liike on suurimmillaan 0,79 m ja kannen 93 mm.  Kannen pystyvärähtelyyn liittyvät kiihtyvyydet ovat kuitenkin ainoastaan 0,23 m/s2, ja tapahtuvat 0,2 Hz taajuudella (= 5 s. jaksonaika).

Sillan suunnittelussa on varauduttu 200 v. toistumisvälin hirmumyrskyihin, jossa pylonin liike on suurimmillaan 1,7 m ja kannen 0,23 m.

Vaikka liikkeet ovat tavanomaisissa tuulennopeuksissa pieniä, voi niistä seurata värähtelyitä köysiin, joka on nähtävissä silmämääräisesti. Näiden minimoiseksi sillan köysiin asennetaan värähtelyvaimentimet.