Nimismies- ja Emäntäluodot ovat alueen arvokkaita lintukohteita

Nimismies- ja EmäntäluodotKuva: HTJ
Nimismies- ja Emäntäluodot. Kuva: HTJ

Kruunusillat -raitiotien suurimman sillan Korkeasaaren ja Kruunuvuorenrannan yhdistävän Kruunuvuorensillan työt ovat edenneet vauhdikkaasta. Nyt sillalla tehdään alusrakennetöitä eli rakennetaan sillan välitukia, sekä Kruunuvuorenrantaan maatuen taakse rakennetaan työntöpetiä sillan kannen teräsrakenteen asennusta varten.

Sillan puoliväliin rakennettavan pylonin eli sillan köysirakenteita kannattelevan tuen rakentaminen on ollut tauolla huhtikuun alusta asti lintujen pesimärauhan takia.  Kruunuvuoren selällä olevat Nimismies- ja Emäntäluodot ovat linnustollisesti arvokkaita lintukohteita. Kallioiset luodot heinikkosomerikkoineen ovat rauhallisia pesimäpaikkoja, mutta toisaalta nousuvesi tuhoaa poikueita usein. Luodoilla pesii mm. kala-, meri- ja naurulokki, kalatiira ja lapintiira, haahka, tukkasotka, haapana, kyhmyjoutsen ja meriharakka.  

1.4.-30.6. välisenä aikana luodoilla tai niiden turva-alueella ei saa vierailla kuin linnustotarkkailija Matti Luostarinen. Matti on vieraillut rakentamisen aikana ensimmäisen kerran Nimismiesluodolla huhtikuussa.

Haahka. Kuva: Jussi Laamanen

”Nimismiesluodolla oli pesimispuuhat täydessä käynnissä”, kertoo Matti. Siellä pesii 62 paria naurulokkeja, yksi selkälokkipari, yksi harmaalokkipari, kanadanhanhi, valkoposkihanki ja haahka. Luodolle on asennettu riistakamera pesinnän tarkkailuun”.

”Emäntäluodolle en ole vielä rantautunut. Muutaman kymmenen metrin päästä suoritettavan kiikaroinnin perusteella siellä pesii ainakin Kyhmyjoutsen”.

”Tarkan laskennan suorittamiseksi rantaudun luodoille, jolloin lasken linnut, pesät ja munitut munat. Linnut suhtautuvat laskentaan rauhallisesti. Osa jatkaa hautomista, mutta lokit ja tiirat nousevat laskennan ajaksi taivaalle”.

”Molemmilla luodoilla vierailen uudelleen kesäkuun puolivälissä, jolloin rengastan kuoriutuneet poikaset. Viimeinen tarkastuskäynti suoritetaan heinäkuussa jolloin lasketaan lentopoikaset, tällöin riittää kiikareilla suoritettava tarkkailu”.

Valkoposkihankipariskunta. Kuva: Jussi Laamanen

Kruunuvuorensillan pylonin rakentaminen jatkuu taas heinäkuun alussa peruslaatan rakentamisella. Ensimmäisiä näkyviä pylonin rakenteita on odotettavissa ensi vuoden puolella.